Fürj pecsenye
A fürj húsa nagyon egészséges, mivel koleszterinben és zsírban szegény, viszont vitaminokban, vasban gazdag.
Elkészítésekor – kicsinyke mérete miatt – érdemes számolni azzal, hogy egy felnőtt adagnak két fürj felel meg. Készülhet belőle pörkölt, rántott hús, fűszeres sült, illetve leves.
.
A fürj tojása amellett, hogy számos vitamint(A-vitamin, E-vitamin, D-vitamin) és ásványi anyagot(Vas, Cink) is tartalmaz, több felhasználási móddal rendelkezik.
Ez a pici apró tojás nagyon gusztusos sütve, szendvicseken, kiváló díszítőelem lehet egy hidegtálon, készíthetünk belőle süteményt, valamint egyszerűen csak a héjában is megfőzhetjük.
Fogyasztható nyersen is, ez esetben érdemes valamilyen turmixba belekeverni, s ilyen módon meginni. A héja könnyen emészthető, kiváló kalciumforás a csontoknak és az ízületeknek.
1)Fűszerezzük a fürjeket sóval, borssal és az apróra vágott zsálya levelekkel.
2) Durvára vágjuk fel a gesztenyét és az aszalt szilvát, és adjunk hozzá mindent egy tálban a bélből kivett morzsolt friss kolbászhoz. Keverjük össze a tölteléket és töltsük meg a fürjet.
3)A töltelék kijövetelének megakadályozása érdekében zárja le a bőrt a lábak között félbevágott fogpiszkálóval és tekerje be a fürjmellet három szelet szalonnába. Ezután kösse össze a fürj konyhai húrral a lábaktól kezdve. A gyakorlatban először kösse össze a lábakat, majd jöjjön fel a combokra, és forduljon a fürj körül, érkezzen a nyakhoz, és adjon néhány fordulatot a hossz irányába is.
Lassú tűzhelynél a fürjtojásból származó omlett az egység szorossága miatt szellős és gyengéd, ami különösen fontos a gyermek etetésekor. Sajt hozzáadásával az étel kifejezetten krémes ízt szerez. Felnőtteknél a sós vagy fűszeres sajttal helyettesíthető - így az omlett eredetibbé és pikánsábbá válik.